Δοκίμασέ το κι εσύ: Πασχαλινά αβγο-πειράματα!
🔬 Κατερίνα Αθανασοπούλου (χημικός μηχανικός)
Αβγο-πειράματα!
Το Πάσχα σχεδόν έφτασε! Ας δούμε εύκολα πειράματα με αβγά!
Ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε ένα αβγό να αναπηδάει;
Αντικείμενα που χρειάζονται για τα χοροπηδηχτά αβγά:
🧪 Ωμά αβγά
🧪 Ξύδι
🧪 Διάφανα βάζα/ποτήρια
🧪 Χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά
Πώς να φτιάξετε χοροπηδηχτά αβγά:
Αυτό το πείραμα διαρκεί 48-72 ώρες, οπότε θα χρειαστεί τα παιδιά να είναι σε ηλικία που να μπορούν να διαχειριστούν την αναμονή.
Τοποθετήστε το αβγό σε ένα ψηλό διάφανο δοχείο με φαρδύ στόμιο. Το αβγό θα επεκταθεί με τον χρόνο, οπότε ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο είναι σημαντικό. Καλύψτε το αυγό με ξύδι.
Αφήστε τα παιδιά να παρατηρήσουν τα αβγά. Σημειώστε τι βλέπουν. Υπάρχουν φυσαλίδες; Πώς φαίνεται το κέλυφος; Το αυγό μεγαλώνει; Μικραίνει; Βυθίζεται; Επιπλέει;
Μετά από 24 ώρες, αλλάξτε το ξύδι. Να είστε πολύ προσεκτικοί να μην τρυπήσετε το κέλυφος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Καλύψτε το αυγό με φρέσκο ξύδι και αφήστε το να καθίσει για άλλες 2-3 ημέρες.
Σε λίγες ημέρες, το κέλυφος θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί εντελώς! Ξεπλύνετε απαλά τα αβγά με ζεστό νερό και εξερευνήστε τη διασκεδαστική (αλλά ευαίσθητη) μεμβράνη που καλύπτει το αβγό.
Πώς λειτουργούν τα χοροπηδηχτά αβγά:
Το κέλυφος ενός αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Όταν τοποθετείτε το αβγό στο ξύδι, βλέπετε φυσαλίδες, που είναι η χημική αντίδραση του οξέος στο ξύδι με το ανθρακικό ασβέστιο, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το αβγό μεγαλώνει καθώς κάθεται στο ξύδι. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιο από το ξύδι απορροφάται στο αυγό μέσω της ημιπερατής μεμβράνης του!
Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση, το ξύδι περνάει μέσα από το κέλυφος του αβγού. Το ξύδι διαλύει το ασβέστιο στο κέλυφος του αβγού αλλά δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη μεμβράνη στο κέλυφος. Αυτό αφήνει πίσω τη λαστιχένια μεμβράνη που σας επιτρέπει να αναπηδάτε το αυγό χωρίς να το σπάσετε!
Να είστε προσεκτικοί… ακόμα κι αν αναπηδάει και πιέζεται, μπορεί ακόμα να σπάσει.
Η αφρώδης χημεία και το βάψιμο αβγών συνδυάζονται με μια πολύ διασκεδαστική και εύκολη δραστηριότητα επιστήμης για το Πάσχα. Αν ψάχνετε να δοκιμάσετε μια νέα μέθοδο βαφής αβγών φέτος και να ενθαρρύνετε τη βιωματική μάθηση, πρέπει να δοκιμάσετε το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με ξύδι. Έχουμε προσθέσει τη δική μας διασκεδαστική πινελιά, τη μαγειρική σόδα, η οποία ενσωματώνει μια διασκεδαστική χημική αντίδραση που τα παιδιά λατρεύουν!
Πώς να βάψουμε πασχαλινά αβγά με ξύδι
Ας ξεκινήσουμε αμέσως να φτιάχνουμε αυτά τα υπέροχα και πολύχρωμα βαμμένα πασχαλινά αβγά. Πηγαίνετε στην κουζίνα, ανοίξτε το ψυγείο και πάρτε τα αβγά, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, τη μαγειρική σόδα και το ξύδι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει έναν καλό χώρο εργασίας και χαρτοπετσέτες!
Υλικά:
🧪Βραστά αβγά
🧪Λευκό ξύδι
🧪 Μαγειρική σόδα
🧪 Χρώματα ζαχαροπλαστικής (διάφορα χρώματα)
🧪 Ποτήρια μιας χρήσης
Βήμα 1: Τοποθετήστε ½ κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε κάθε ποτήρι. Προσθέστε 5-6 σταγόνες χρώμα τροφίμων σε κάθε ποτήρι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Βήμα 2: Τοποθετήστε ένα βραστό αβγό σε κάθε ποτήρι. Τοποθετήστε τα ποτήρια σε ένα ταψί
Βήμα 3: Ρίξτε 1/3 φλιτζάνι ξύδι σε κάθε ποτήρι και παρακολουθήστε το να αφρίζει! Μπορεί να υπάρξει κάποια διαρροή, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα ποτήρια είναι πάνω σε ένα ταψί. Προσθέστε περισσότερο ξύδι αν θέλετε να το δείτε να αφρίζει ξανά. Καλή διασκέδαση!
Βήμα 4: Αφήστε τα να καθίσουν για 5-10 λεπτά, βγάλτε τα και τοποθετήστε τα πάνω σε χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν. Τα χρώματα θα είναι εξαιρετικά ζωντανά και πολύχρωμα!
Η απλή επιστήμη των αφρωδών βαμμένων αυγών
Το κλασικό χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι μια βαφή οξέος-βάσης και το ξύδι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το βάψιμο των αβγών βοηθά το χρώμα τροφίμων να δεσμευτεί με το κέλυφος του αβγού.
Όταν η μαγειρική σόδα και το ξύδι συνδυάζονται, δημιουργείται μια διασκεδαστική αφρώδης αντίδραση. Αυτά είναι τα δύο παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του κλασικού πειράματος ηφαιστείου. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιούμε τη χημική αντίδραση μεταξύ του οξέος και της βάσης για να βάψουμε τα αυγά μας.
Η αφρώδης αντίδραση προέρχεται από ένα αέριο που ονομάζεται διοξείδιο του άνθρακα. Όταν η μαγειρική σόδα και το ξύδι συνδυάζονται, συμβαίνει μια χημική αλλαγή και δημιουργείται μια νέα ουσία – το αέριο! Μπορείτε να δείτε το αέριο με τη μορφή φυσαλίδων και αφρού. Στοιχηματίζω ότι αν βάλετε το χέρι σας αρκετά κοντά, μπορείτε να νιώσετε και τον αφρό!
Το αέριο ανεβαίνει στο ποτήρι, προκαλώντας την έκρηξη που μοιάζει με ηφαίστειο και που κάθε παιδί λατρεύει!